Bulharsko 2011, 2013 a 2014

15 septembra, 2014


Bulharsko sme s Katkou navštívili celkovo 4x. Prvý krát to bolo ešte bez detí v roku 2001 v Pomorí, to sa na tieto stránky nedostane. Potom sme tam boli ešte 3x už aj s deťmi. Postupne najprv v roku 2011 len s Tomáškom, babkou Marikou, babkou Gabčou a dedkom Stanom v Primorsku. Potom v roku 2013 bola už aj Tánička, babka Marika, dedko Stano a ešte aj Rasťo so svojou prvou manželkou Zeldou. To sme boli na Slnečnom pobreží. No a naposledy v roku 2014 tiež na Slnečnom pobreží sme boli iba my a babka Marika. Všetky tieto dovolenky boli cez cestovku Hechter, doprava letecky z Bratislavy do Burgasu.

2011

Primorsko, termín koniec augusta a prvý septembrový týždeň 2011. Apartmán Prestige City

Tomi nemal ešte ani rok a už sme s ním leteli do Bulharska koncom leta na dovolenku. Situácia sa vyvinula tak, že sme vzali aj obidve babky a dedka Stana. Ubytovaní sme boli vo veľkorysom apartmáne s dvomi spálňami a veľkou obývačkou.
Prílet bol skoro ráno, na hoteli sme boli už okolo ôsmej ráno. Bolo dosť chladno a po daždi. Chvála bohu sa to hneď doobeda zmenila a celú dovolenku bolo pekné a teplé počasie.
Napriek nášmu skorému rannému príchodu, sme izbu dostali dosť skoro, už okolo deviatej. Podlaha bola ešte mokrá a upratané bolo tak na 70%, ale boli sme radi, že sa môžeme normálne zložiť a okniepiť.

Ubytko bolo dobré a na prízemí – keďže sme mali kočík tak to bolo perfektné. K polodivokej pláži to bolo pár minút cez parádne pieskové duny. Naozaj veľmi pekná pláž a málo ľudí. Do samotného Primorska to bolo asi 20 minút pešo, ale aspoň po obstojnom chodníku. O tom sme však vedeli a brali sme to ako výhodu, lebo sme mali naozaj absolútny kľud.


Inak celkovo o dovolenkách tohto typu nie je veľmi čo písať, tak toto bude veľmi stručné. Dovolenka prebehla veľmi dobre – program bol klasický: jedlo, bazén, more, pláž. Keďže Tomi bol ešte kojenec, režim sa samozrejme prispôsobil jemu, ale neboli absolútne žiadne problémy.
Jediná naozaj smutná vec ktorá sa stala bola to, že deň pred našim odletom padlo v Jaroslavli lietadlo s Paľom Demitrom. Ráno sme odlietali a tak pocity v lietadle boli všelijaké.

Po desiatich rokoch od prvej návštevy sa nám na Bulharsku stále páčila hlavne cenová dostupnosť, pieskové pláže, vcelku čisté more, krátka doba letu a v neposlednom rade vynikajúca kuchyňa. Ich bureky, šopské šaláty, grilované mäsá, tarator, syr kaškaval, korenie čubrica, geniálne paradajky a uhorky… všetko naozaj skvelé. Celkovo Bulharsko bolo pre nás good value for money.

Naša pláž a krásne more

Akože fakt super
Výhľad z nášho hotela z horného poschodia

2013

Slnečné pobrežie, termín 2. polovica augusta, apartmány Yassen Holiday Village

Tomi tu mal necelé tri roky a Tánička niečo cez rok. Ubytovaní sme boli v dvoch apartmánoch. Deti, Katka a ja sme mali dve spálne, babka a dedko mali svoju spálňu. K tomu sme mali na apartmáne okrem kuchyne aj dva balkóny a dve kúpelne a dve WC. Rasťo so Zeldou boli v svojom vlastnom apartmáne.

Yassen je veľký apartmánový dom s recepciou, parádnym átriom ktoré je udržiavané, zelené a je tam super bazén a pár detských vychytávok. Veľmi príjemné pre rodiny s deťmi. Hneď vedľa vchodu sú nonstop potraviny, asi 200 metrov naľavo je vynikajúca pekáreň (ach tie bureky) a naľavo od vchodu asi 5 minút pešo je hlavná promenáda letoviska, pláž a samozrejme more. Poloha teda vynikajúca, apartmány sme mali situované do átria, takže absolútny kľud a pritom pešo kúsok od miesta kde to naozaj žilo.

Bola to veľmi dobrá dovolenka. Deti na pohodu žiadny problém. Ja som si bol na promenáde každé ráno zabehať, potom raňajky, káva, pláž, šlofík, káva, pláž, večera. Pomedzi to bazén a pivko. Veľa pivka 🙂 Najväčšia starosť bola, že v ktorej reštaurácii si dáme večeru. Do roboty som sa vrátil absolútne zrelaxovaný ako už dávno nie a myslím, že už ani potom sa mi nepodarilo na dovolenke tak dobre si odpočinúť.

Tuším raz sme boli pozrieť Nessebar, už si nepamätám. Išli sme tam klasickým harmonikovým MHD Ikarusom. Inak sme len kvasili na Slnečnom.

Výhľad z nášho balkóna do átria v Yassene

Pláž bola plnšia ako v Primorsku, ale stále veľmi fajn

Nessebar prístav, kotví rybárska loďka

Nessebar

Nessebar kostolík

Zapísané v Unesco, Nessebar

Aj večer to tam žilo

Lakocinky samé
Bomba na záver

2014

Slnečné pobrežie, termín stred augusta, apartmány Yassen Holiday Village po druhé

Keďže sa nám v Yassene minulý rok veľmi páčilo, povedali sme si, že tam pôjdeme ešte raz. Tánička mala ešte stále letenku “zdarma”, čiže bez vlastného sedadla a celkovo to finančne vychádzalo férovo.

Zostava bola už o poznanie viac oklieštená, čiže iba my štyria a babka Marika.

Dovolenka ako cez kopirák, všetko ok, len sme si všimli, že Bulhari začali viac ojebabrávať, hlavne čašníci a celkovo v obchodoch. Napríklad aj v našej pekárni sa nás 2x snažili obtiahnuť. Na pláži kam sme chodili na večere a pivo tiež. Toto nás dosť nasieralo až do takého štádia, že sme si povedali, že s Bulharskom končíme.

Tu som trávil podstatnú časť dovolenky 🙂
A tu tiež, aj na večere sme sem radi chodievali
Zbohom Bulharsko

Zhrnutie

Ako som na začiatku písal. V Bulharsku sme boli 4x. Okrem stravy, ktorá je skutočne výnimočná, si Bulharsko celý čas držalo žolíka a to cenového. Vždy sme tam mali pocit, že je to lacné.

Jediná vec čo nás tam naozaj vytáčala, bolo to, že sa nás okato a bez hanby chceli na drzovku takmer denne okrádať. Neviem čo si mysleli, či sme takí drbnutí, že si to nevšimneme, alebo čo. Každopádne práve toto bol dôvod, pre ktorý sme si povedali, že sa tam už nevrátime.
Ak by teda toto niekomu nevadilo a chce iba s prepáčením žrať, chlastať a vylihovať na pláži, je Bulharsko skvelou voľbou. Cenovo dostupná, intelektuálne nenáročná dovolenka.