Vodice 2009

18 septembra, 2009


Tradične poňatá týždňová dovolenka “na Slováka” v prvej polovici septembra v Chorvátsku, konkrétne vo Vodiciach. Išli sme štyria – babka Marika, dedko Stano, Katka a ja. Cesta Katkinou služobnou oktávkou cez maďarskú M86 na Szombathely a potom ďalej dole cez hraničný prechod Letenye do Chorvátska. V Chorvátsku po diaľnici E65 až do Vodíc.


Vyrazili sme okolo druhej v noci, keďže už bol september, tak cesta prebehla bez problémov, zápch a iných nepríjemností. Na maďarsko-chorvátskej hranici sme zjedli rezne z domu, Red Bull mi dal krídla a šup dym a čára do Vodíc. Dorazili sme tam medzi 9.-10. hodinou, už si nepamätám.

Ubytovanie sme riešili na blind. Našli sme si približne štvrtý rad domnov od pláže a zvonili sme od dverí k dverám. Po niekoľkých minútach sme sa rozhodli pre dvojspálňový apartmán s kuchynkou, balkón z jednej spálne bol do ulice a terasa do dvora. Parkovanie pod viničom v tieni.

Kúpať sme sa chodili na mestskú pláž vzdialenú približne 5-10 minút od ubytka. Išlo o klasickú mestskú/chorvátsku pláž, čiže betónový chodník a móla, z ktorých sa do vody skákalo, alebo zliezlo po rebríku. Voda čistá a chladnejšia. Ležať sa dalo buď na chodníku, alebo na šutroch vedľa. Asi 2x sme zašli aj na južný koniec mesta, kde bola iná pláž s pozvoľným klesaním dna.

Išli sme na dva výlety. Prvý bol do neďalekého Šibenika. Tam sme sa prešli uličkami a vyliezli sme na pevnosť, z ktorej bol pekný výhľad. Z mesta sme potom skočili pozrieť mojich bratrancov, ktorí boli na dovolenke v Solaris kempe pod Šibenikom.

Druhý výlet bol do národného parku Krka. V tomto parku som bol aj v 89. na výlete, keď som bol v Šibeniku v pionierskom tábore. Dodnes si pamätám to parádne kúpanie pod vodopádmi.
Auto sme nechali na platenom (samozrjeme) parkovisku a loďkou sme sa prepravili proti prúdu rieky Krka pekným údolím až pod vodopády.

Pri vodopádoch sme si to celé prešli dookola po náučnom chodníku. Je to tam veľmi pekné a osviežujúce.

Bol to fajn týždeň pri mori, počasie akurát, more na hrane čo sa teploty na kúpanie týka. Skrátka klasické Chorvátsko 🙂


Leave a Reply:

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *