Energylandia Poľsko 2023

29 mája, 2023


Minulý rok sme na jeseň navštívili Familypark v Rakúsku a hlavne Tánička z toho bola úplne paf. Veľmi sa jej tam páčilo, najmä húsenkové dráhy – čím divokejšia, tým lepšia.
Tomi až taký fanúšik divokých jázd nie je, ale v princípe sa tomu nebráni.
Dohodli sme sa, že ak budú študijné výsledky výborné, pôjdeme pozrieť najlepšie čo sa v tomto segmente zábavy dá široko-ďaleko nájsť a to poľskú Energylandiu v Zatore.

Vedeli sme, že koncom mája už bude počasie fajn a tak sme si napasovali cestu na štvrtok a na piatok návštevu parku. V sobotu po raňajkách domov.
Vždy je lepšie na takéto atrakcie chodiť počas týždňa a nie cez víkendy a sviatky. Hahaha.
Ubytko sme poriešili klasicky cez Booking, konkrétne to bol Eko Dworek, priamo v Zatore.

Cesta autom poobede v štvrtok na našej D1 nie je úplná pohoda, ale po odbočku na Kysucké Nové Mesto a Čadcu to išlo ešte celkom ok. Trápenie začalo až potom a trvalo de facto až takmer po Zator.
Na našej strane kolóny a rozostavaná diaľnica, na poľskej strane to isté a potom cesty 2. a 3. triedy, ale aspoň už neboli kolóny. Tých 320 km trvalo 4 hodiny a bol som rád, keď sme konečne odparkovali auto pred ubytovaním.
Ubytovanie to bolo skromné, mali sme iba jednu mini izbu s manželskou posteľou a deťom musela stačiť poschodová posteľ.
Parkovanie však super a skvelé raňajky to kompenzovali dostatočne.
Ďalšou výhodou tohto ubytovania bola pešia dostupnosť do potravín a tiež do samotného zábavného parku.

Ubytovali sme sa a v neďalekej Žabke sme kúpili proviant na večer.
Náš plán na piatkovú pohodovú zábavu v parku zrušila domáca, ktorá nám oznámila, že všetky školy dostali na piatok voľno 🙂
Takže baduuuum-ccccc vlasy sa nám zježili.
Aby to bolo ešte veselšie, ubytovanie bolo okrem nás plné nejakého školského pubertálneho zájazdu a to až tak, že som to okolo jedenástej večer nevydržal a naučil ich všetky slovenské vybrané slová po P a K. Potom už stíchli a mohli sme sa kľudne vyspať.
Hrdinovia sa ráno tvárili, že ma nevidia 🙂

Ráno sa nebolo kam ponáhľať, park otvára až o desiatej. Raňajky sme mali dohodnuté na ôsmu. Podávali sa vonku na terase, veľmi dobre sme sa najedli.

Pešo sme to do Energylandie mali asi 25 minút. Kúpili sme si lístky a dnu sa dostali medzi prvými.

Na rozcvičku a zahriatie sme si dali jednu z najlepších dráh, Hyperion. Dĺžka dráhy takmer 1500 a výška 77 metrov, rýchlosť vyše 140 km/hod, preťaženie takmer 5G. Akože fakt iné kafe ako detský Familypark v Rakúsku 🙂
Deti si to dali 2x, raz so mnou a raz s Katkou.

Tánička mala šťastie, že už tesne, ale predsa meria vyše 140 cm, keďže to je minimálna výška na mnohé atrakcie. Bohužiaľ však práve preto, že má výšku minimálnu, dosť ju to v niektorých atrakciách oplieskalo, lebo jej telo ešte nedrží tak dobre v sedačkách. Necítila sa teda úplne komfortne, ale statočne to všetko dala.

Asi tu nebudem opisovať jednotlivé dráhy a atrakcie, všetko je na nete a na youtube kopa videí. Kto má vzťah k takejto adrenalínovej zábave, príde si určite na svoje a jednoznačne sa to oplatí. Je to svetová extra trieda, naozaj špičkové.

Prešli sme si celý park, niektoré dráhy sme dali 2x. Tomimu, keďže má veľmi rád vodu, sa najviac páčil Speed, údajne aktuálne najväčší a najrýchlejší water coaster na svete.

Katka najviac ocenila Abyssus, jazda trvá takmer 2 minúty a je to taká fajn vyvážená dráha, aj rýchla, aj vysoká, aj divoká, skrátka z každého rožka troška.

No a mne sa najviac páčila Zadra, najväčší drevený coaster na svete. Tu mala Tánička fakt dosť, je to úplná zverina.

Súčasťou parku je aj parádny Akvapark, ale vzhľadom na ročné obdobie nehrozilo, že by sme tam išli pozrieť.
Celý deň sme si užívali dráhy, okolo piatej sme to zapichli. Nechceli sme odchádzať počas záverečnej o šiestej v totálnom návale. A mali sme aj dosť úprimne.
Pešo cestou k ubytku sme mali Mekáč, tak sme sa tam navečerali.

Na izbe sme sa už na nič nezmohli a po deviatej večer sme to odpískali a išli spať.

Zhrnuté a podčiarknuté – Energylandia je skvelý zábavný park, naozaj výborne dimenzovaný. Aj napriek voľnu ktoré mali školáci, sme na žiadnu atrakciu nečakali viac ako 15 minút a to bolo maximum. Väčšinou sme sa do 10 minút viezli. Výborné.
Samozrejmosťou bolo dostatok bufetov a rôznych posedení, kaviarní a podobne.
Jedinou nevýhodou je podľa mňa idiotský systém odkladania osobných vecí. Je mi jasné, že na coaster nemôžem ísť s ruksakom. Rakúsky Familypark to má elegantne vyriešené tak, že pri každej atrakcii je dostatočne dimenzovaný regál na osobné veci – tam si odložím ruksak, bundu a podobne. Po jazde si to vezmem a odchádzam. Jednoduché, rýchle a hlavne zdarma.
Poliaci na to idú cez peniaze, takmer všade si je potrebné zaplatiť za skrinku (nie málo) a to ma teda fakt nebavilo. Riešili sme to teda tak, že väčšinou jeden dospelý čakal s pakšamentmi, kým sa zvyšok rodiny viezol. To je však jediná výčitka.

V sobotu po raňajkách sme sadli do auta a víkendovou pohodovou premávkou došli na obed domov.
Už teraz spriadam plány na budúce leto. Chceli by sme dať nejaký roadtrip autom po Poľsku, ideálne okruh po Baltik. Na 2-3 dni by sme sa stavili v Energylandii ešte raz, ale tak aby sme si užili aj akvapark.
Uvidíme čo z toho bude.