Brač 2008

27 septembra, 2008


Na chorvátsky Brač sme si s Katkou odskočili na pár dní, využijúc leteckú linku Sky Europe z Bratislavy do Splitu. Zo Splitu sme sa trajektom prepravili na ostrov do jeho hlavného mesta Supetar.
Ubytovanie sme vzhľadom na koniec septembra riešili na blind. Hneď v prvom tourist office na móle sme sa opýtali, či o niečom nevedia a do pol hodiny sme už obývali parádny apartmán na poschodí krásnej vily. K dispozícii sme mali luxusnú terasu s katalógovým výhľadom a niekoľko izbový byt.

Brač je tretí najväčší chorvátsky ostrov. Pre nás je zaujímavý aj tým, že na ňom ako lekár pôsobil Martin Kukučín. Zaujímavosťou ostrova je, že sa na ňom nachádzajú ložiská bieleho vápenca, ktorý po vyleštení pripomína mramor. Týmto bračským kameňom je obložený Biely dom v USA.

Počasie nám vyšlo pol na pol, predsa len bol koniec septembra a zázraky sme očakávať nemohli. Napriek tomu tých pár dní čo bolo pekne, bolo naozaj pekne. Po príchode sa počasie pokazilo, ale asi po dvoch dňoch sa opäť vyčasilo a bolo fajn.
Na skútri však bolo rezko, hlavne vo vyšších polohách ostrova to bolo už na serióznu bundu a rukavice.

Na požičanom skútri sme pobehali celý ostrov. Nepamätám si presne, že kde všade sme boli, takže ani pri fotkách v galériách nie je vždy info. Jeden z prvých výletov bol do dedinky Pučišča, kde sa nachádza svetoznáma škola tesárov kameňa.

V galérii nižšie je spol viac výletov. Dedinka Ložišča je krásna a fotogenická hlavne zo svahu oproti cez údolie. Ďalej za touto dedinkou je jachtársky prístav Milna . Do Milny sme išli 2x na kávu, tamojšie mólo s zakotvenými jachtičkami malo neopakovateľnú atmošku.
Na polostrove Bol je jedna z najznámejších chorvátskych pláží – Zlatni Rat. Je piesočno-kamienková a pôsobí ako zjavenie z neba. Kúpanie je tam skvelé, aj keď dosť fúka. Taktiež sa tam motalo dosť nudistov, ale nám to nevadilo 🙂

Posledný deň sme po odchode z ostrova mali pár hodín čas na Split. Motali sme sa uličkami, dali kávu na promenáde a v potravinách sme si kúpili nejaký proviant. Odlet domov bez problémov.