Noc na Lomnickom štíte 2017

10 júna, 2017


Stráviť noc na Lomnickom štíte na najvyššie položenom mieste našej gubernie, bolo už dlhšie mojim snom. Keďže žijeme iba raz a sny si treba plniť, pri príležitosti 10. výročia sviatosti manželstva, sme sa spolu s Katkou rozhodli poňať to takto veľkopansky a dopriali sme si. Aj spätne to hodnotím ako rozumnú investíciu do nás samých a úspešne sme položili základ k ďalšej, minimálne 🙂 , desaťročnici trvania našej tradičnej slovenskej rodiny. Naozaj to vôbec nie je lacná záležitosť, ale ako som už bol býval spomínal… žijeme iba raz a trúfam si odhadnúť, že lacnejšie to už nikdá veru nebude. Ešte chcem dodať, že sa jedná o bežný komerčný produkt , avšak obnáša to niekoľko, nazvime to, niekoľko špecifík.

K dispozícii sú dva apartmány, jeden lacnejší a menší bez vlastného WC a kúpeľne (ten sme mali my), druhý väčší, drahší a s vlastným sociálnym zariadením. Napriek cene sú termíny hlavne počas víkendov dosť obsadené, preto odporúčam rezerváciu s dostatočným predstihom. A tu sa dostávame k najväčšiemu riziku a tým je počasie. Jednoducho sa môže stať, že vyjdete hore lanovkou a celý večer, celú noc a celé ráno uvidíte veľkú onú, hmlu. Alebo bude fučať tak, že vás ani hore nepustia a prespíte na Skalnatom plese. Alebo vás nepustia ani na Skalnaté pleso. Jednoducho sa treba psychicky pripraviť na to, že kvôli počasiu to žiadna romantika nebude, alebo ešte horšie, nebude nič.

V cene pre dvoch, je okrem ubytovania, trojchodovej večere a raňajok samozrejme aj lanovka z Tatranskej Lomince cez Skalané Pleso na Lomnický štít a späť. Hore je s vami, potom keď večer odíde posledná lanovka s bežnými turistami, už iba čašník kt. tam tiež spí + obsluha observatória nachádzajúceho sa na Lomničáku. Je to pracovisko SAV ktoré primárne skúma slnečnú korónu.

Program je jednoduchý, po príchode hore nasleduje welcome drink, ubytovanie, potom je čas na výhľady a korzovanie po kovových chodníčkoch kt. sú tam urobené. Neskôr nasleduje večera, nejaké tie drinky a keď je vôľa zo všetkých strán, tak je možná aj krátka exkurzia s výkladom do kupoly observatória. Skoro ráno odporúčam vstať na východ Slnka, to je naozaj paráda a potom už len čakať na prvú lanovku kt. sa zveziete dole. Raňajky sú na Skalnatom plese. Keď vyjde počasie, je to jednoducho paráda. Naozaj odporúčam, je to zážitok na celý život. Jediné čo ma mrzí, že som prvý deň fotil na 4:3, toto fakt nechápem 🙂