Zakynthos 2006

10 septembra, 2006


Tento krásny a rozmanitý ostrov sa nachádza v Iónskom mori na západ od pevninskej časti Grécka. Leží približne na rovnakej rovnobežke ako Atény. Nikdy nepatril pod Turkov, takže si zachoval výrazné stopy talianskeho vplyvu.
Východná a južná časť ostrova je rovinatá a sú na nej pieskové pláže, sever a západ je viac skalnatý, hornatý a pobrežie tvoria dramatické skalnaté útesy s nádhernou čistou vodou.
S Katkou sme tu strávili 10 dní, ubytovaní sme boli v apartmánovom dome Lukas, neďaleko strediska Tsilivi. Išlo o klasickú dovolenku cez cestovku. Pobyt bol bez stravy, nakoľko sme chceli apartmán s kuchynkou a navyše sme chceli ochutnávať klasickú grécku kuchyňu.

Odlet z Bratislavy začal ako u retardov. Počas checkinu sme zle rozumeli čas o koľkej otvárajú gate. Veselo sme sa motali okolo letiska a keď sme vošli dnu do budovy, začuli sme hlásenie o poslednej výzve a spomínali naše mená. Ako namydlené blesky sme dobehli ku gate-u, tam sa na nás mračili všetci cestujúci, ktorí sa samozrejme bohvie ako dlho tlačili v tej tesnej prechodovej komore medzi gate-om a východom na plochu letiska.
Pracovníčka letiska na nás hundrala, že kde sme tak dlho a so sklopeným pohľadom zapichnutým do zeme, sme vošli do jamy levovej a mohlo sa nastupovať do lietadla.

Hlavné mesto ostrova Zakynthos

Prileteli sme na letisko v rovnomennom hlavnom meste ostrova, následne nás busmi rozviezli po jednotlivých hoteloch. Náš apartmánový dom bol od hlavnej cesty cca 5 min. pešo smerom k moru. Pozostával z dvoch samostatných budov, tá naša bola v prvej línii, rovno z terasy apartmánu sme mohli preskočiť na trávnik k bazénu a odtiaľ iba pár metrov na de facto našu súkromnú plážičku a k moru. Perfekté a veľmi kľudné.

Výhľad z našej terasy


Vedľa cez cestičku bola vynikajúca taverna, kde sme si 2x dali misu pre dvoch a bolo to jednoducho dokonalé. Štyri druhy mäsa, kopa zeleniny, hranolky a neskutočné olivy. Nikdy v živote som dovtedy a ani už potom nejedol lepšie olivy. A tá šalotka nemala chybu tiež. K tomu liter domáceho suchého červeného vínka a človek bol v gastronomickom raji.

Samotné stredisko Tsilivi bolo asi 20 minút pešo po hlavnej ceste, čo nebolo úplne komfortné, ale chceli sme si požičať skúter a tak sme aj urobili. Skúter sme mali požičaný na celých 10 dní dovolenky a ostrov sme s ním pobehali krížom krážom.

Náš skúter cestou na najvyšší vrch ostrova

Program dovolenky bol teda jednoduchý. Vždy ráno sme si povedali, že ktorú časť ostrova ideme pozrieť, naraňajkovali sme sa, šup na skúter a išli sme. Ostrov je naozaj rozmanitý, je na ňom viacero skvelých pláží, či už pieskové, alebo aj kamienkové, na severe sú parádne morské jaskyne, trochu aj kopce. Do toho typické dedinky a usadlosti, skrátka romantika ako vyšitá.

Kúpali sme sa na plážach počas výletov, alebo večer v našom skvelom bazéne, alebo v mori pod apartmánom. Počasie sme mali veľmi fajn, len posledný večer sa zatiahlo, ale búrka bola v diaľke.

Západné pobrežie nebolo veľmi na kúpanie, o to krajšie výhľady tam však boli.

Na severe sme boli pozrieť Blue caves – morské jaskyne. Pekné to bolo, len by sa zišiel lepší foťák.

Perfektným zážitkom bolo sledovať ochranárov na pláži, ako pomáhajú na svet čerstvo vyliahnutým korytnačkám Kareta obyčajná. Preto sú na plážach označené hnieza s nakladenými vajíčkami a na týchto plážach je zakázané pichať do piesku slnečníky.

Zakynthos bol našim prvým gréckym ostrovom. Nie je na ňom veľa pamiatok, ale ponúka pestrú zmes pláží, jedna lepšia ako druhá s neskutočne čistou vodou. Plus k tomu nádherné výhľady z útesov a fantastická gércka kuchyňa – čo viac si človek môže na dovolenke želať? Je to jeden parádny ostrov a kedykoľvek by som sa tam vrátil.

Oslík na záver